flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Дніпровський апеляційний суд

Верховний Суд залишив без змін покарання засудженому до 10 років позбавлення волі за зґвалтування

30 вересня 2020, 15:21

10 вересня 2020 року Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду залишив без змін судові рішення Дзержинського міського суду Донецької області та Донецького апеляційного суду стосовно військовослужбовця, який зґвалтував жінку на очах її малолітніх дітей.

Вироком суду першої інстанції від 07 грудня 2018 року особу визнано винною у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч.ч. 1, 2 ст. 153 (насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом), ч. 2 ст. 152 (зґвалтування), ч. 1 ст. 126 (побої і мордування), ч. 3 ст. 402 (непокора), ч. 3 ст. 408 (дезертирство) Кримінального кодексу України, та засуджено до 10 років позбавлення волі, що є максимальною мірою покарання, яка передбачена кримінальним законом за ці злочини.

Ухвалою Донецького апеляційного суду від 12 червня 2019 року вирок відносно С. залишено без змін.

Відповідно до вироку місцевого суду 06 лютого 2017 року приблизно з 17:50 по 22:00 С., перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння та погрожуючи потерпілій зброєю (автоматом), примусив вступити її з ним у статеві зносини, а її малолітнім дітям наказав не виходити з кімнати. У цей же день С. неодноразово застосовував до потерпілої фізичне насильство, задовольняв статеву пристрасть природним і неприродним способами. Засуджений погрожував фізичним насильством до потерпілої та її двох хлопчиків, завдавав малолітнім дітям удари.

Після зґвалтування потерпілої засуджений, з метою ухилення від військової служби та, бажаючи уникнути відповідальності за скоєне, самовільно залишив місце проходження військової служби.

Верховний Суд зазначив, що суд першої інстанції належним чином оцінив і врахував вчинення засудженим злочинів невеликої, середньої тяжкості та тяжких, щодо малолітнього, а також в стані алкогольного сп'яніння, дані про особу засудженого, зокрема негативні характеристики після 2014 року за місцем служби у Збройних силах України. Крім того, суд взяв до уваги ставлення С. до скоєного, поведінку без внутрішніх переживань та усвідомлення вини.

Суд апеляційної інстанції врахував встановлені місцевим судом фактичні обставини справи і докази, дійшов умотивованого висновку про безпідставність апеляційних скарг, доведеність винуватості С. та правильне застосування судом першої інстанції закону України про кримінальну відповідальність. Верховний Суд зазначив, що ухвала Донецького апеляційного суду відповідає вимогам статей 370, 419 Кримінального процесуального кодексу України.

«Наведені в касаційних скаргах мотиви щодо незгоди з судовими рішеннями не спростовують правильності висновків цих судів і не містять переконливих доводів, які би дозволили Верховному Суду дійти висновку, що рішення були постановлені з істотними порушеннями норм права, які можуть поставити під сумнів їх законність. А тому підстави для задоволення касаційних скарг відсутні», - сказано в постанові суду касаційної інстанції.

 

За інформацією пресслужби Донецького апеляційного суду 

E-mail: press@dna.court.gov.ua