flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Дніпровський апеляційний суд

Суди закликають до інформаційної підтримки

27 листопада 2020, 10:47

Через брак фінансування судової системи деякі суди України зупиняють направлення учасникам судового процесу судової кореспонденції засобами поштового зв’язку.

Крім того, через неякісні послуги поштового зв’язку збільшуються строки розгляду судових справ, а самі обставини вручення/невручення процесуальних документів суду нерідко стають єдиною причиною скасування судових рішень.

У Верховній раді України зареєстровано проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення належного повідомлення учасників судового процесу та направлення копій судових рішень».

Основною метою прийняття законопроєкту, як зазначено в пояснювальній записці, є забезпечення швидкого та своєчасного отримання учасниками судових процесів процесуальних документів та зменшення видатків судових установ на послуги поштового зв’язку.

Проєктом запропоновані такі новації:

  • виключено обов’язок подання письмової заяви про sms та e-mail підписку і встановлено, що контактні дані, а саме номер мобільного телефону та адреса електронної пошти, зазначені у позовній заяві, апеляційній скарзі (які є їх обов’язковими реквізитами) можуть використовуватись судами для здійснення викликів та надсилання судових рішень;
  • встановлено, що вручення викликів, повідомлень, судових рішень на електронну адресу, зазначену в заявах по суті справи, а судові виклик, повістка, судове рішення вважатимуться належним чином надісланими та врученими, у разі наявного у суду електронного підтвердження про дату та час їх направлення або електронного підтвердження про отримання тексту електронного документа відповідальною особою установи;
  • передбачено, що копія судового рішення надіслана на електронну адресу, зазначену в заявах по суті справи вважатиметься належно врученою.

Вказане питання неодноразово висвітлювалося судовими інституціями, тож просимо інформаційної підтримки у колег та медіа задля забезпечення доступу громадян до правосуддя, зростанню довіри до судів та оперативне вирішення цього питання Верховною радою України.

 

За інформацією пресслужби Донецького апеляційного суду 

E-mail: press@dna.court.gov.ua