flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Дніпровський апеляційний суд

Новий вирок у справі щодо вбивства військовослужбовця

01 лютого 2021, 09:58

28 січня 2021 року колегія суддів Донецького апеляційного суду скасувала вирок суду першої інстанції, яким військовослужбовця засуджено до 8 років позбавлення волі за вбивство товариша  по службі, і ухвалила новий вирок у справі.

Вироком Артемівського міськрайонного суду Донецької області від 30 вересня 2020 року громадянина К. визнано винуватим та засуджено за ч. 1 ст. 115 (Умисне вбивство), ч. 3 ст. 406 (Порушення статутних правил взаємовідносин між військовослужбовцями за відсутності відносин підлеглості) Кримінального кодексу України до 8 років позбавлення волі. Також ухвалено стягнути на користь потерпілої моральну шкоду у розмірі 350 000 грн. та на користь держави процесуальні витрати у сумі 4290 грн.  

Вважаючи занадто м’яким покарання, призначене судом першої інстанції, прокурор подав апеляційну скаргу, в якій просив засудити обвинуваченого К. до 15 років позбавлення волі. Захисник просив перекваліфікувати дії обвинуваченого з ч. 1 ст. 115 КК України на ст. 118 КК України, обґрунтовуючи тим, що громадянин К. здійснив вбивство, діючи на захист в умовах уявної оборони.

Колегія суддів вирішила, що висновки суду першої інстанції про доведеність вини обвинуваченого та кваліфікації його дій є обґрунтованими та підтверджені сукупністю зібраних і перевірених доказів.

Апеляційним судом у ході судового розгляду встановлено, що обставини нападу потерпілого на обвинуваченого з ножем, про які зазначає обвинувачений, та які за версією сторони захисту стали підставою для здійснення пострілу, в дійсності не мали місця. Потерпілий виражав виключно словесну агресію та жодних дій, які б могли бути розцінені, як реальна небезпека не вчиняв.

На думку колегії суддів, при призначенні покарання, місцевий суд не врахував в повному обсязі суспільної небезпеки вчиненого злочину та його наслідків, що не відповідає вимогам ст. ст. 50, 65 КК України.

«Обвинувачений, будучі військовослужбовцем, вчинив тяжкий та особливо тяжкий злочини, а саме вбивство побратима, що як і сам обвинувачений був покликаний до захисту територіальної цілісності держави. Внаслідок його дій були залишені без годувальника та опори 10 річний син, мати та дружина потерпілого, що не може бути компенсовано навіть зі сплином тривалого часу», - зазначено у судовому рішенні.

За результатом апеляційного перегляду колегія суддів ухвалила скасувати вирок місцевого суду в частині призначеного покарання та на підставі ч. 1 ст. 70 КК України, за сукупністю злочинів, призначити К. покарання у виді 12 років позбавлення волі. В решті вирок залишити без змін.

З текстом вироку можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером 219/13671/18.

  

За інформацією пресслужби Донецького апеляційного суду 

E-mail: press@dna.court.gov.ua