flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Дніпровський апеляційний суд

Верховний Суд: відсутність аудиозапису судового засідання не є безумовною підставою для скасування судового рішення

10 лютого 2021, 10:29

Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду 16 грудня 2020 року залишив без змін вирок Артемівського міськрайонного суду Донецької області та ухвалу Донецького апеляційного суду, зауваживши, що незастосування технічних засобів фіксування кримінального провадження у випадках, якщо воно є обов’язковим, але якщо при цьому сторони не заперечують проти такої дії та її результатів чинними, не веде до недійсності процесуальної дії та її результатів.

Вироком суду першої інстанції від 18 жовтня 2018 року громадянина Л. визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 121 Кримінального кодексу України (Умисне тяжке тілесне ушкодження), та засуджено до 5 років позбавлення волі. Ухвалою Донецького апеляційного суду від 16 квітня 2020 року вирок відносно Л. залишено без змін.

Засуджений в своїй касаційній скарзі просив перевірити достовірність доказів у кримінальному провадженні і вказував на відсутність аудиозапису судового засідання суду першої інстанції, як на підставу для скасування вироку суду.

З цим не погодився суд касаційної інстанції, і зазначив, що засада щодо гласності судового процесу і його повного фіксування технічними засобами передбачена статтею 27 Кримінального процесуального кодексу України. Водночас фіксування судового засідання є допоміжним елементом щодо двох інших елементів – гласності судового процесу та відкритості судового процесу.

Колегія суддів звернула увагу, що незастосування технічних засобів фіксування кримінального провадження у випадках, якщо воно є обов`язковим, але якщо при цьому сторони не заперечують проти визнання такої дії та результатів її здійснення чинними, не веде до недійсності відповідної процесуальної дії та її результатів.

«Суд не виключає, що за певних обставин відсутність звукозаписів окремих судових засідань може стати підставою для скасування судових рішень, якщо сторона, яка посилається на таку обставину, доведе, що це істотно вплинуло або могло вплинути на законність та вмотивованість судового рішення. У цій справі сторона захисту протягом апеляційного та касаційного розгляду не обґрунтувала, яким чином відсутність технічного запису вищезазначеного судового засідання вплинула на законність і обґрунтованість судових рішень та вирішення справи по суті», - сказано в постанові Верховного Суду.

На думку колегії суддів касаційної інстанції відсутність запису судового засідання не є безумовною підставою для скасування судових рішень у розумінні пункту 7 статті 412 КПК України.

З текстом постанови Верховного Суду можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером 219/828/18.

 

За інформацією пресслужби Донецького апеляційного суду 

E-mail: press@dna.court.gov.ua