flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Дніпровський апеляційний суд

Донецький апеляційний суд призначив реальне покарання неповнолітнім обвинуваченим у розбої

30 березня 2021, 15:58

17 березня 2021 року колегія суддів Донецького апеляційного суду ухвалила новий вирок стосовно неповнолітніх громадян, обвинувачених у розбої, та призначила реальне покарання у виді 5 років позбавлення волі.

Вироком Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 26 червня 2020 року неповнолітніх  С. та К. визнано винуватими та засуджено за ч. 1 ст. 357, ч. 2 ст. 187 із застосуванням вимог ст. ст. 69, 75, 104 Кримінального кодексу України до 5 років позбавлення волі з іспитовим строком на 2 роки. Також ухвалено стягнути з обвинуваченого К. та законного представника С. відшкодування моральної та матеріальної шкоди.

Вважаючи занадто м’яким покарання, призначене судом першої інстанції, прокурор подав апеляційну скаргу, в якій просив засудити обвинувачених до 7 років позбавлення волі реально та без застосування вимог ст. ст. 69,75,104 КК України. Потерпілий також вважав вирок занадто м’яким і просив стягнути з К. та законного представника С. на його користь моральну шкоду у розмірі 25 000 грн. з кожного. На думку захисника суд першої інстанції обґрунтував вирок рядом недопустимих доказів та просив призначити новий розгляд в місцевому суді або виправдати К. за недоведеністю його вини  у пред’явленому обвинуваченні.

Суд апеляційної інстанції вважає, що сукупність всіх встановлених місцевим судом обставин вчинення злочинів та поведінка неповнолітніх обвинувачених вказують про цілеспрямовані, обдумані і умисні дії С. та К., що підтверджено доказами, дослідженими під час судового розгляду.

 «Звільнення неповнолітніх засуджених від відбування покарання одночасно на підставі ст. ст. 69, 75, 104 КК України – неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність, оскільки це не сприяє меті покарання – виправленню засуджених і попередженню вчинення ними нових злочинів, та є невиправдано м’яким заходом примусу, який не може вважатись справедливим, пропорційним і співрозмірним ступеню тяжкості вчиненого злочину та його наслідкам, незважаючи на те, що обидва обвинувачених на момент скоєння кримінальних правопорушень були неповнолітніми», – зазначено у судовому рішенні.

За результатом апеляційного перегляду колегія суддів ухвалила скасувати вирок місцевого суду в частині призначеного покарання і ухвалила новий вирок, яким призначила С. та К. покарання у виді 5 років реального позбавлення волі. Також ухвалено стягнути з обвинуваченого К. та законного представника С. на користь потерпілого моральну шкоду у розмірі 10 000 гривень з кожного.

З текстом вироку можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером 235/2314/19.

Довідково: у лютому 2019 року неповнолітні К. та С. вступили між собою у злочинну змову, направлену на скоєння розбійного нападу на потерпілого з метою заволодіння його майном.  Внаслідок нападу потерплому заподіяно легке тілесне ушкодження та завдано матеріальної шкоди у розмірі викраденого майна на суму 502,50 гривень.

 

За інформацією пресслужби Донецького апеляційного суду 

E-mail: press@dna.court.gov.ua