flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Дніпровський апеляційний суд

Військовослужбовець, підозрюваний у недбалому ставленні до військової служби, перебуватиме під цілодобовим домашнім арештом

09 квітня 2021, 15:40

06 квітня 2021 року колегія суддів Донецького апеляційного суду змінила застосований судом першої інстанції запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання стосовно Т. на цілодобовий домашній арешт із застосуванням засобів електронного контролю.

Ухвалою Краматорського міського суду Донецької області від 11 березня 2021 року громадянину Т., підозрюваному у недбалому ставленні до військової служби, внаслідок якого загинуло троє військовослужбовців (ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України), обрано запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання в межах досудового розслідування.

Не погодившись з ухвалою слідчого судді прокурор подав апеляційну скаргу та просив постановити нову ухвалу, якою обрати стосовно підозрюваного Т. запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Прокурор вважав, що є певні ризики, що підозрюваний може негативним чином вплинути на об’єктивне та всебічне встановлення обставин вчиненого кримінального правопорушення з метою уникнути відповідальності.

Колегія суддів прийшла до висновку, що доводи прокурора про застосування судом першої інстанції занадто м`якого запобіжного заходу стосовно  підозрюваного є  частково обґрунтованими.

Підозрюваний, достовірно знаючи про наявність вибухонебезпечних предметів, не вжив заходів до позначення попереджувальними знаками, здійснення їх огородження та інших заходів безпеки, внаслідок чого 14.02.2021 загинуло троє військовослужбовців.

При прийнятті рішення про зміну запобіжного заходу, колегія суддів врахувала наявність письмових доказів, а також ризиків, передбачених ч. 1  ст. 177 Кримінального процесуального кодексу України, та тяжкість покарання у разі визнання Т. винуватим.

«В ході розгляду апеляційної скарги прокурора встановлено, що в даному провадженні існують підстави для застосування до підозрюваного запобіжного заходу більш суворого аніж обраний слідчим суддею запобіжний захід у виді особистого зобов’язання», – зазначено в ухвалі суду апеляційної інстанції.

 

З текстом вказаного судового рішення можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером 234/2039/21.

 

За інформацією пресслужби Донецького апеляційного суду 

E-mail: press@dna.court.gov.ua