flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Дніпровський апеляційний суд

Підозрюваному у вбивстві призначено стаціонарну судову психіатричну експертизу

15 червня 2021, 13:29

09 червня 2021 року колегія суддів залишила без змін ухвалу слідчого судді, якою підозрюваному Ч. призначено стаціонарну судову психіатричну експертизу та направлено до медичного закладу для її проведення.

Органом досудового розслідування громадянин Ч. підозрюється у тому, що 16 квітня 2021 року у ході конфлікту через вимогу потерпілого виселитись із будинку, що належить останньому на праві власності, з метою вбивства, наніс йому удари в область голови та тулуба.  Від завданих тілесних ушкоджень потерпілий помер на місці злочину. Дії підозрюваного кваліфіковані за ч.1 ст.115 Кримінального кодексу України, як умисне вбивство.

Під час досудового розслідування встановлено, що підозрюваний перебуває на обліку у лікаря-психіатра з діагнозом «шизофренія». Слідчим було призначено амбулаторну судово-психіатричну експертизу, відповідно до висновку якої експертне рішення не може бути винесено через короткочасність обстеження і наявність у стані порушень мислення, уваги та емоцій.

Ухвалою слідчого судді Іллічівського районного суду м. Маріуполя Донецької області від 31 травня 2021 року, громадянину Ч. призначено стаціонарну судову психіатричну експертизу та направлено до медичного закладу для її проведення.

Не погодившись із вказаним судовим рішенням, підозрюваний і його захисник подали апеляційні скарги, в яких просили скасувати ухвалу слідчого судді.

Приймаючи до уваги вимоги ст. 509 Кримінального процесуального кодексу України та враховуючи тяжкість інкримінованого Ч. злочину, колегія суддів дійшла до висновку, що ухвала слідчого судді являється законною і обґрунтованою, а апеляційні скарги задоволенню не підлягають.

Суд апеляційної інстанції врахував необхідність з’ясування питань щодо перебування особи в неосудному або обмежено осудному стані або вчинила кримінальне правопорушення в осудному стані, але після його вчинення захворіла на психічну хворобу, яка позбавляє її можливості усвідомлювати свої дії або керувати ними, і погодився з висновком слідчого судді про призначення відносно Ч. стаціонарної судової медичної експертизи.

З текстом вказаного судового рішення можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером 264/2279/21.

 

За інформацією пресслужби Донецького апеляційного суду 

E-mail: press@dna.court.gov.ua