flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Дніпровський апеляційний суд

Нецензурна лексика та образливі вислови є зловживанням процесуальними правами – позиція Верховного Суду

06 вересня 2021, 12:48

30 червня 2021 року Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду зазначив, що використання апелянтом у тексті скарги неприпустимих та образливих висловлювань на адресу суду та судді є зловживанням процесуальними правами.

Ухвалою слідчого судді суду першої інстанції від 24 лютого 2021 року відмовлено у відкритті провадження за скаргою громадянина С. на бездіяльність слідчого, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення в Єдиний державний реєстр судових рішень. 11 березня 2021 року Донецький апеляційний суд  повернув апеляційну скаргу апелянту.

На зазначену ухвалу С. подав апеляційну скаргу, в якій неодноразово зазначав, що оскаржує «нікчемну ухвалу службової фізичної особи - працівника фіктивної юридичної особи з назвою «краматорський міський суд»». На переконання апеляційного суду, зазначене висловлювання на адресу судді та суду є образливим, а апеляційна скарга, що містить такі висловлювання, є неприйнятною.

У касаційній скарзі С. просив скасувати «нікчемну ухвалу працівника юридичної особи з назвою «донецький апеляційний суд» і постановити нове рішення, яким направити матеріали справи на новий розгляд до Донецького апеляційного суду для визначення підсудності.

Верховний Суд 30 червня 2021 року відмовив у відкритті касаційного провадження за скаргою С., вважаючи ухвалу Донецького апеляційного суду законною, обґрунтованою та вмотивованою.

Касаційний суд погодився з судом апеляційної інстанції щодо того, що такі висловлювання на адресу судді та суду є образливим, а апеляційна скарга, що містить такі висловлювання, є неприйнятною. У тексті документів не можна використовувати образливі та лайливі слова, символи, зокрема, для надання особистих характеристик учасникам судового процесу, оскільки це свідчить про очевидну неповагу до честі, гідності цих осіб з боку автора документу. Такі дії суперечать основним засадам і завданням судочинства, та визнаються судом, як зловживання процесуальними правами.

Суд касаційної інстанції звернув увагу на те, що і у касаційній скарзі С. виражає неповагу до суддів апеляційної інстанції і до рішень, постановлених суддями. Також Верховний Суд зазначив, що у розумінні Європейського суду з прав людини, звернення до суду з використанням нецензурної лексики, образливих і лайливих слів розцінюється як зловживання правом на подання заяви. Такої позиції дотримується і Велика Палата Верховного Суду.

З ухвалою Верховного Суду можливо ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером 234/2435/21.

 

За інформацією пресслужби Донецького апеляційного суду 

E-mail: press@dna.court.gov.ua