flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Дніпровський апеляційний суд

Апеляція погодилась з рішенням місцевого суду щодо колишньої полоненої

24 грудня 2021, 14:20

Колегія суддів залишила без задоволення апеляційну скаргу жінки, яка просила стягнути з роботодавця заробітну плату за період її перебування у полоні.

У листопаді 2015 року Ольгу Політову, під час перетину КПП «Красний партизан», затримали співробітники незаконних збройних формувань ДНР. У полоні жінка провела два роки. Після визволення звернулася до головного лікаря КНП «ЦПМСД Ясинуватської районної ради», де працювала заступником головного лікаря, із заявою щодо виплати їй не отриманої заробітної плати за період її відсутності на робочому місці. Отримавши відмову, жінка звернулася до місцевого суду, який ухвалив стягнути з підприємства на користь позивачки близько 186 тис. грн.

Справа пройшла всі інстанції і 10 лютого 2021 року Верховний Суд залишив без змін постанову Донецького апеляційного суду, якою рішення Дружківського міського суду Донецької області від 14 червня 2019 року було скасовано.

У 2021 році Ольга Політова змінила підстави позову і знов звернулась до суду. Дружківський міський суд 02 вересня 2021 року відмовив у задоволенні позовних вимог. На це рішення Ольга подала апеляційну скаргу.

Донецький апеляційний суд погодився з місцевим судом, що вимоги позивачки щодо застосування до неї ст. 119 КЗпП України фактично зводяться до надання їй гарантій, не передбачених законодавством України. 

Колегія суддів зазначила, що отримання позивачкою статусу учасника бойових дій та особи, яка постраждала від торгівлі людьми, не надає права на застосування до неї гарантій, передбачених ст.119 КЗпП України, оскільки такі гарантії розповсюджуються на військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятим на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці.

Політова О.П. до військової служби не призивалась, а тому гарантії, передбачені ст. 119 КЗпП України, на неї не розповсюджуються.

Рішення суду першої інстанції залишено без змін.

З повним текстом постанови можна ознайомитися у ЄДРСР за номером 229/1812/21.


За інформацією пресслужби Донецького апеляційного суду
Сторінка суду у Facebook