flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Дніпровський апеляційний суд

Нападники залишаться за ґратами: апеляція погодилась з вироком місцевого суду

01 лютого 2022, 16:56

Колегія суддів 27 січня 2022 року залишила без змін вирок місцевого суду в частині призначеного покарання двом чоловікам, які побили і пограбували хлопця. Засуджені проведуть у тюрмі 9 та 10 років відповідно.

У лютому 2017 року чоловіки вдвох напали на потерпілого та кількома ударами повалили на землю. Вони били його по голові, витягли з кармана куртки 800 гривень, зняли золоту обручку і срібний ланцюжок, після чого втекли. Своїми діями нападники завдали потерпілому тяжкі тілесні ушкодження і матеріальну шкоду на суму близько 3,5 тисяч грн.

25 лютого 2021 року Жовтневий районний суд м. Маріуполя Донецької області визнав Ч. і. Ч. винними у скоєнні злочину за ч. 4 ст. 187 Кримінального кодексу України (Розбій, вчинений за попередньою змовою групою осіб, спрямований на заволодіння чужим майном, поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень). Чоловікам призначено покарання у виді 9 та 10 років позбавлення волі з конфіскацією усього належного їм на праві власності майна. Захисники і прокуратура оскаржили цей вирок.

На думку колегії суддів, судом першої інстанції правильно враховано наявність доказів, особи обвинувачених, ступінь тяжкості заподіяного ними  злочину, який відноситься до категорії особливо тяжких, взято до уваги, що один з обвинувачених неодноразово судимий та на шлях виправлення не став. Проте, апеляційний суд погодився з доводами апеляційних скарг щодо недопустимості як доказу відомостей, наданих ломбардом, оскільки вони були отримані на запит не уповноваженої на те особи, а тому підлягають виключенню.

Вказані відомості виключені з мотивувальної частини вироку місцевого суду, а з покаранням суд апеляційної інстанції погодився.

«Таке покарання, на переконання колегії суддів, є співмірним протиправному діянню, необхідним і достатнім для виправлення і попередження нових злочинів», - зазначено в ухвалі.

Судове рішення Донецького апеляційного суду в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером 263/4589/17.

 

За інформацією пресслужби Донецького апеляційного суду

Сторінка суду у Facebook