flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Дніпровський апеляційний суд

Верховний Суд погодився з ухвалою Донецького апеляційного суду щодо чоловіка, який побив знайомого до смерті

15 лютого 2022, 14:18

20 січня 2022 року колегія суддів Касаційного кримінального суду у складі ВС залишила без змін ухвалу Донецького апеляційного суду стосовно чоловіка, який забив до смерті приятеля.

У січні 2020 року К. разом із потерпілим гостювали у знайомих. Під час застілля між засудженим та потерпілим виникла сварка з приводу крадіжки останнім продуктів харчування у господарів квартири. Незадоволений тим, що його викрили, потерпілий почав ображати К. Обурений такою поведінкою, засуджений сильно побив кривдника. Від завданих травм потерпілий помер.

Вироком Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 12 квітня 2021 року громадянина К. визнано винним за ч. 2 ст. 121 Кримінального кодексу України  (Умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого) та засуджено до 8 років 6 місяців позбавлення волі. 16 червня 2021 року Донецький апеляційний суд залишив без змін вирок стосовно К.

Прокуратура не погодилась із ухвалою апеляційного суду та просила призначити новий судовий розгляд у суді апеляційної інстанції.

Органом досудового розслідування К. інкримінувалася ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України (Умисне вбивство). Верховний Суд зазначив, що суд першої інстанції обґрунтовано визначив, що у К. не було умислу на вбивство потерпілого. Будучі обізнаним, що потерпілий живий, К. не продовжив його бити, хоча мав таку можливість.

Донецький апеляційний суд належним чином перевірив аргументи апеляційної скарги прокурора, навів переконливі мотиви для їх спростування та підстави, через які залишив скаргу без задоволення.

«Колегія суддів Верховного Суду вважає, що суд апеляційної інстанції під час апеляційного провадження не допустив порушення вимог кримінального процесуального закону. За таких обставин, ухвала апеляційного суду достатньо вмотивована та узгоджується з вимогами статей 370 та 419 КПК України», - зазначено в постанові суду касаційної інстанції.

Постанова ВС у справі № 242/1366/20 (провадження № 51-4572км21).

 

За інформацією пресслужби Донецького апеляційного суду

Сторінка суду у Facebook