flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Дніпровський апеляційний суд

10 років за ґратами проведе військовослужбовець за замах на вбивство підлеглого

22 лютого 2022, 15:49

14 лютого 2022 року колегія суддів залишила за ґратами військовослужбовця, якого вироком суду першої інстанції засуджено до 10 років ув’язнення за спробу вбити підлеглого.

У листопаді 2016 року громадянин М. напідпитку заступив на службу на контрольно-пропускний пункт у м. Красногорівка. На зауваження підлеглого щодо алкогольного сп'яніння, М. примусив його стати на коліна і вибачатись, а потім не менше 20 раз вистрілив у його бік з автомату, один з пострілів влучив солдату в руку. Потерпілий почав тікати, однак обвинувачений стріляв у нього доки не закінчилися патрони. Солдату вдалось сховатися за купою цегли, де до нього підбігли інші  військовослужбовці та надали медичну допомогу.

Вироком Мар’їнського районного суду Донецької області від 08 червня 2021 року М. визнано винним за ч. 4 ст. 426-1 (Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень, вчинені в умовах особливого періоду, крім воєнного стану), ч.2 ст. 15, ч.1 ст.115 Кримінального кодексу України (Замах на умисне вбивство) та засуджено  до 10 років  позбавлення волі. Захисник оскаржив цей вирок.

На думку колегії суддів, всі доводи апеляційної скарги захисту були предметом ретельної перевірки в суді першої інстанції  та  повністю спростовані висновками суду. Тож вирок суду колегія судів вважає законним, обґрунтованим та вмотивованим.

М. у стані алкогольного сп'яніння прицільно стріляв в свого товарища з вогнепальної зброї, поранив його, і тільки те, що в обвинуваченого закінчилися патрони, і потерпілий зміг втекти, - зберегло останньому життя.  Це, на думку колегії суддів,  безумовно  свідчить  про  спрямованість  умислу  М. на  вбивство потерпілого.

Суд апеляційної інстанції вважає, що при призначенні покарання М., місцевий суд дотримався  вимог ст.ст. 50, 65 КК України  і обґрунтовано врахував тяжкість вчиненого злочину, заподіяння шкоди здоров’ю потерпілого та загрозу життю, а також статус військовослужбовця у М.,  який вчинив злочин в умовах особливого періоду.

 

За інформацією пресслужби Донецького апеляційного суду

Сторінка суду у Facebook