flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Дніпровський апеляційний суд

Донецький апеляційний суд звертає увагу на неприпустимість втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя

24 вересня 2019, 16:18

До Донецького апеляційного суду надійшло повідомлення про втручання в діяльність судді Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області при здійсненні нею правосуддя, в якому говориться про наступне.

Під час розгляду клопотання, З. був заявлений відвід слідчому судді, який мотивований тим, що слідчий суддя неодноразово відмовляла йому у задоволенні клопотань, чим сприяла здійсненню відносно нього протиправних дій з боку службових осіб національної поліції та прокуратури Донецької області і у якому він також вказує, що буде звертатись до НАБУ із заявою відносно слідчого судді. Крім того, відвід містить образливі, некоректні висловлювання відносно слідчого судді, а також відносно інших суддів Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області.

Ухвалою Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області було відмовлено у задоволенні цього відводу.

З. повторно звернувся із заявою про відвід слідчого судді. Ухвалою суду вказану заяву про відвід слідчого судді було залишено без розгляду на підставі ч.4 ст. 81 КПК України. Після цього З. було подано ще чотири заяви про відвід з тих самих підстав, які були залишені без розгляду на підставі зазначеної статті.

Звертаємо увагу, що згідно зі статтею 126 Конституції України вплив на суддю у будь-який спосіб забороняється.

Відповідно до частини 3 статті 6 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб, неповага до суду чи суддів, збирання, зберігання, використання і поширення інформації усно, письмово або в інший спосіб з метою дискредитації суду або впливу на безсторонність суду, заклики до невиконання судових рішень забороняються і мають наслідком відповідальність, установлену законом.

Згідно  частини 6 статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи, а також фізичні і юридичні особи та їх об’єднання зобов’язані поважати незалежність судді і не посягати на неї.

У постанові Пленуму Верховного Суду України від 13 червня 2007 року №8 «Про незалежність судової влади» зазначено, що під втручанням  у  діяльність  судових  органів слід розуміти вплив на суддю у  будь-якій  формі  (прохання,  вимога,  вказівка, погроза, підкуп,  насильство,  критика  судді  в  засобах масової інформації до вирішення справи у зв'язку з її  розглядом  тощо)  з боку   будь-якої  особи  з  метою  схилити  його  до  вчинення  чи невчинення певних процесуальних дій або ухвалення певного судового рішення.  При цьому не має значення, за допомогою яких засобів, на якій  стадії  процесу  та  в  діяльність   суду   якої   інстанції здійснюється втручання.

Донецький апеляційний суд наголошує на неприпустимості зловживання процесуальними правами учасниками судового процесу та закликає утримуватися від здійснення тиску на суддів та будь-яких інших дій, спрямованих на втручання у діяльність суддів щодо здійснення ними правосуддя.

 

За інформацією прес-служби Донецького апеляційного суду 

E-mail: press@dna.court.gov.ua