flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Дніпровський апеляційний суд

Підозрюваний у розбійному нападі залишиться під вартою

15 вересня 2020, 14:25

07 вересня 2020 року Донецький апеляційний суд скасував ухвалу суду першої інстанції, якою підозрюваного взято під варту із визначенням розміру застави, і постановив нову ухвалу, якою застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 15 вересня 2020 року включно.

Не погодившись з ухвалою Краматорського міського суду Донецької області від 31 липня 2020 року прокурор подала апеляційну скаргу та просила постановити нову ухвалу, якою обрати стосовно підозрюваного Ч. запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави. З огляду на те, що Ч. підозрюється у вчиненні злочину, вчиненого із застосуванням насильства, прокурор вважає, що слідчий суддя дійшов до хибного висновку про можливість визначення застави останньому.

Колегія суддів зробила висновок, що апеляційна скарга прокурора підлягає задоволенню.

Суд апеляційної інстанції вважає, що слідчий суддя правильно дійшов до висновку про наявність обґрунтованої підозри Ч. у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 187 Кримінального кодексу України, що підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами. Колегія суддів також погодилась з висновками слідчого судді про наявність ризиків, які при перегляді ухвали слідчого судді в апеляційному порядку спростовані не були.

Водночас на думку колегії суддів, слідчий суддя дійшов до хибного висновку про можливість визначення застави підозрюваному. Донецьким апеляційним судом взято до уваги практику Європейського суду з прав людини, відповідно до якої суд своїм рішенням повинен забезпечити не тільки права підозрюваного, обвинуваченого, а й високі стандарти охорони загальносуспільних прав та інтересів. Забезпечення таких стандартів, вимагає від суду більшої суворості в оцінці порушень цінностей суспільства.

Колегія суддів вважає, що з урахуванням тяжкості інкримінованого підозрюваному кримінального правопорушення, можливої міри покарання, яка йому загрожує, за наявності ризиків, визначених ст. 177 КПК України у кримінальному провадженні, а також вимог п. 1 ч. 4 ст. 183 КПК України, клопотання слідчого про необхідність застосування щодо Ч. запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави, оскільки Ч. підозрюється у вчиненні злочину, вчиненого із застосуванням насильства, є обґрунтованим, та підлягає задоволенню, а ухвала слідчого судді – скасуванню.

Ухвала є остаточною та оскарженню не підлягає.

Текст вказаного судового рішення можливо знайти в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером 234/6232/20.

 

Довідково: громадянин Ч. підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 187 Кримінального кодексу України (Розбій).

 

 

За інформацією прес-служби Донецького апеляційного суду 

E-mail: press@dna.court.gov.ua